Hoofdblok


‘Hoofdblok’ is een interactieve installatie waarbij de bezoeker in een kijkdoos kan kijken. In de kijkdoos zitten 3 blokjes die in paniek sneller gaan bewegen als de bezoeker dichterbij komt met het hoofd. 1 van de blokjes legt het af tegen de andere 2, deze is hol van binnen, een ‘imposter’. Alle blokjes raken gestrest van de aanwezigheid van een observator, en 1 valt door de mand.
De bezoeker is ten eerste een observator van het wereldje in de kijkdoos. Er staat echter een camera gericht vanaf de andere kant, en op een projectie zijn de blokjes te zien voor het hoofd van de bezoeker, de bezoeker is zelf onderdeel van het wereldje geworden. Er speelt zachtjes een monoloog af, met de tekst:

“Met mij, stoor ik?
Ik heb nagedacht over wat je gister zei.
Het gaat niet zo goed met me, er loopt een rivier door mijn hoofd.
Mensen zien het in mijn ogen, ik denk dat ze dat gewoon kunnen zien.
Weet je wat het probleem is? Mijn hoofd is net niet goed genoeg, heel irritant.
Ze kunnen het ook ruiken, ik ruik anders..”